De Kinderen Scheiden Mee

Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Het programma van De Kinderen Scheiden Mee is speciaal ontwikkeld voor kinderen met gescheiden ouders. Ieder kind in scheiding verdient deze preventieve en laagdrempelige aandacht. De coaches werken met de methodiek van het erkende Zandkastelenprogramma. Tijdens de scheidingsperiode, gevuld met onzekerheden, draagt dit programma voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen en verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding. Met de bewezen methodiek wordt de verwerking van de scheiding op gang gebracht. Juist ook de ouders worden hierbij betrokken, om ook de communicatie tussen ouder en kind bij scheiding te versterken en handvatten aan te reiken.

In een op de verschillende leeftijdscategorieën afgestemd dagdeel ondersteunt de coach van De Kinderen Scheiden Mee kinderen van 6 tot 18 jaar om zo goed mogelijk met de scheiding om te gaan.

Het programma De Kinderen Scheiden Mee helpt kinderen beter te begrijpen en te aanvaarden wat er speelt tijdens en na een scheiding en weet dat de scheiding niet zijn/haar schuld is. Het biedt hun houvast voor de nieuwe situatie en geeft kinderen en ouders een steuntje in de rug, tijdens en na scheiding. De meerwaarde heeft zich onder meer in Amerika bewezen waar begeleiding vanuit dit programma zelfs in vele staten verplicht is gesteld voordat ouders kunnen scheiden.

Het programma wordt op diverse plaatsen in Nederland aangeboden, waaronder in Purmerend. Renate Westerbos en Jessica Zutt zijn gecertificeerd coaches van De Kinderen Scheiden Mee. Zij staan voor kwaliteit, objectiviteit en betrokkenheid en volgen jaarlijks bijscholing.

Het programma van De Kinderen Scheiden Mee is geaccrediteerd door het SKJ (kwaliteitsregister jeugdhulpverlening), de MfN, het ADR en het International Coach Register. Het programma wordt tevens als interventie aanbevolen vanuit het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). 

Groepsprogramma

In een op leeftijdsgroepen afgestemd programma van één dagdeel van drieënhalf uur leren de kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij scheiding en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Het is voor kinderen fijn om te kunnen praten en te kunnen delen over wat je vindt en voelt. Bij de begeleiding en het programma van De Kinderen Scheiden Mee hoeft het kind niet ‘mee te praten’ met vader of moeder, hoeft het kind zich niet onbegrepen te voelen door klasgenootjes en kunnen juist dezelfde gedachten, gevoelens en ervaringen onderling worden gedeeld tussen kinderen in dezelfde situatie. Zo herkennen de kinderen zich in elkaars situaties en voelen ze de erkenning: “Ik ben niet alleen”. Dat is de kracht van de groep. Erkenning en herkenning staan centraal.

Individuele programma

De werkvormen van het groepsprogramma worden ook bij individuele begeleiding ingezet.

Een kindercoach van De Kinderen Scheiden Mee kan het kind individueel begeleiden in gesprekken om ook op deze manier de verwerking van de scheiding zo goed mogelijk in gang te zetten en het kind in zijn/haar kracht te zetten tijdens en na de scheiding.

Het programma kunnen wij ook toepassen voor meerdere kinderen binnen één gezin.

 

Wat er in ieder geval aan bod komt bij het groeps- en individuele programma:

  • Een scheiding is nooit de schuld van kinderen;
  • De ouders blijven altijd de vader en de moeder van het kind, waar ze ook wonen en hoe vaak het kind ze ook ziet;
  • Ouders blijven van hun kinderen houden;
  • Ouders komen niet meer bij elkaar;
  • Praktische tips worden aangereikt;
  • Het zelfvertrouwen van het kind wordt versterkt;
  • Het probleemoplossend vermogen van het kind wordt vergroot;
  • De scheiding en alle veranderingen worden beter begrepen;
  • Het kind voelt zich gezien en gehoord.

Informatie Ouders
Ouders worden in een bijeenkomst geïnformeerd voorafgaand aan het programma. Zo krijgen zij onder andere informatie over hoe zij hun kinderen kunnen begeleiden in de scheidingsperiode en het beste kunnen voorbereiden op deelname aan dit programma. Juist omdat het van belang is dat ouders samen met hun kind zich moeten gaan vinden in de nieuwe situatie.

Het groepsprogramma wordt altijd afgesloten samen met beide ouders. Tijdens dit gedeelte maakt de coach in een open sfeer de onderwerpen anoniem bespreekbaar die bij de kinderen leven aangaande de scheiding en wat er allemaal voorbij is gekomen tijdens het groepsprogramma. De ouders worden beiden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het laatste gedeelte (laatste half uur) van het groepsprogramma of in de terugkoppeling van het individuele programma.

Gezaghebbende ouders
Als u uw kind inschrijft voor begeleiding vanuit De Kinderen Scheiden Mee is het noodzakelijk dat de beide gezaghebbende ouders toestemming geven, zowel voor de coaching individueel als in groepen.

Kosten
Deelname aan het groepsprogramma van De Kinderen Scheiden Mee bedraagt € 85,- per kind, deelname voor een tweede kind uit hetzelfde gezin bedraagt € 75,- per kind.

 

Aanmelden kan via onderstaande button:

Meer informatie over dit programma vind u op de officiële website van “De kinderen scheiden mee”.

Open brief Villa Pinedo

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er tijdens en zeker ook na dit proces te weinig aandacht is voor de gedachten en gevoelens van kinderen. Om hier verandering in te brengen heeft Villa Pinedo samen met jongeren een open brief opgesteld.

Deze open brief laat ouders zien wat er in het hoofd en hart omgaat van kinderen tijdens het scheidingsproces.

De brief luidt als volgt:

Aan alle gescheiden ouders van Nederland,

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. ‘Wij’ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

We willen Zó graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn.

Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van 1 van jullie niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het weekend was?

We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons schuldig als we het leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger. Maar voor ons is dat vaak niet zo makkelijk.

Sommigen van ons houden er de rest van hun leven last van.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?
> Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
> Maak geen ruzie waar we bij zijn
> Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
> Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
> Luister echt naar wat we te zeggen hebben
> Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
> Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het 1 grote puinhoop en dan komt er heel langzaam iets moois tevoorschijn. Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden.

Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis. Met hier en daar een barst of een kapotte dakpan. Maar wel warm, veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer THUIS voelen.

De sleutel hebben jullie net gekregen.

Namens alle jongeren van Villa Pinedo
-X-