Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

1. Vertel het samen. Op deze manier krijgt je kind de ervaring dat ook al gaan jullie uit elkaar, dat jullie alsnog gezamenlijk beslissingen nemen.
2. Kies een gepast moment. Het is belangrijk dat je kind in een vertrouwde omgeving zit, op het moment dat jullie het vertellen.
3. Overleg van tevoren wie wat zal zeggen, op deze manier voorkom je mogelijke spanningen tussen jullie beiden.
4. Als jullie meerdere kinderen hebben, vertel het ze tegelijkertijd. Jullie kinderen kunnen steun zoeken bij elkaar. Bovendien voorkomt dit het gevoel dat de ene meer weet dan de ander.
5. Lees samen een boek over scheiden en leg uit hoe de situatie is bij jullie.
6. Vertel pas dat jullie gaan scheiden op het moment dat duidelijk is wanneer jullie feitelijk uit elkaar gaan. Het kan verwarrend zijn voor een kind als jullie nog lang bij elkaar blijven wonen.

Wat vertel je over de echtscheiding?

1. Vertel samen als ouders, dat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan en geef aan dat dit niet de schuld is van jullie kind.
2. Je kind zal mogelijk toch denken dat hij of zij de oorzaak is van de scheiding. Vertel daarom dat uit elkaar gaan iets is wat grote mensen doen en dat je kind daar geen invloed op heeft.
3. Leg je kind kort en bondig uit wat de gevolgen zijn. Bijvoorbeeld voor zijn woonsituatie en de omgang met beide ouders.
4. Je kind kan al snel het idee krijgen dat het voor een ouder moet kiezen. Geef aan dat dit niet het geval is. Laat je kind niet kiezen tussen jullie beiden.
5. Praat niet negatief over je ex-partner. Om een loyaliteitsconflict te voorkomen is het belangrijk voor je kind dat het contact met beide ouders goed blijft.
6. Vraag wat je kind vindt van de situatie. Reageer begrijpend, ook al is je kind boos. Geef aan dat je ervoor open staat om erover te praten. Blijf rustig en steun je kind. Het is belangrijk dat je je kind vertelt dat jullie allebei van hem of haar houden.